Arkiv

19. feb. 2013

En tirsdag i æblernes tegn

Æblebrændevin - Æbleskiver - Elstar Æbler

Æble toddy

  • 4 cl æblebrændevin (Calvado)
  • 2 cl koncentrerede hyldeblomst saft
  • Æblemost efter behag
  • 1 tsk. vanilje sukker
  • Lidt revet ingefær 
mmmh....

To slags Æbleskiver



 Typisk vintervejr skiftende gråt, slud og solskin











 Alligevel stor forskel på udseendet samt konsistens og smag på de to opskrifter.







Æbleskiver a la Frøken Jensen

Ca. 15 stk.
  • 125 g mel
  • ½ tsk. natron
  • 25 g sukker
  • En knivspids salt
  • 1 stødt kardemomme kapsel
  • ½ tsk. fintreven citronskal 
  • 1/4 liter kærnemælk
Sigt mel og natron sammen i en skål. Bland det med sukker, salt, kardemomme og citronskal.Rør kærnemælken i og pisk til dejen er glat. Lad den hvile ca. ½ time i køleskabet. Varm æbleskivepanden op og kom lidt neutral olie i (Jeg brugte appelsin olie der passede helt fint til) hvert hul. Fyld hullerne 3/4 op med dej og lad den bage ca. 3 min. ved svag varme på hver side. Vend dem med en strikkepind eller lignende.  

Tip!
Æbleskiverne kan fyldes med en rå æbleterning i midten. Tilsæt fyldet lige inden æbleskiverne vendes for at stege færdig på den anden side. 

Meyers Tip! 
På Lolland-Falster havde man en særlig udgave, kaldet svupsakker, som blev indtaget efter, at man først med tommelfingeren havde lavet et hul i æbleskiven og fyldt det med brændvin. I mit tilfælde brugte jeg Calvados. Server med lidt frisk æbler i både og selvfølgelig flormelis.


Æbleskiver a la Meyer

Til ca. 15 stk.
  • 2,5 dl hvedemel
  • 1/4 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • ½ tsk. kardemomme 
  • 1 tsk. natron
  • 1/4 tsk revet appelsin
  • 3 æg (Jeg halveret opskriften men æggene glemte jeg at halvere men det havde heldigvis ikke nogen betydning - snarer tværtimod)
  • 2 dl kærnemælk
  • 1,5 spsk. appelsin oliven olie
  • Saft af en 1/4 appelsin
  • Appelsin oliven olie til stegningn 
Bland mel, salt, sukker, kardemomme, natron og revet appelsinskal sammen i en skål. Skil æggene i blommer og hvider, og pisk æggeblommerne med kærnemælk, og rør det i de tørre ingredienser. Tilsæt også appelsinolien og lidt appelsinsaft. Lad den hvile i ca. ½ time i køleskabet. Pisk derefter hviderne stive, og vend dem i dejen. Den første skefuld hvider bankes godt og grundigt ind og derefter kan man nemt folde resten af de piskede hvider forsigtigt i dejen uden tab af luftighed.

Stegning fungere på samme måde som den anden opskrift. 

Server med citron/kvæde marmelade og appelsiner i både.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar