Smørrebrødet er Danmarks eneste bidrag til den internationale gastronomi, meget af vores husmandskost kommer nemlig fra tyskland eller frankrig.
Specialiteter (eks. stjerneskud eller sol over gudhjem) -
- Lille anretning
- Dyrt i gamle dage
- Specielle råvarer
- Traditioner - En gammel kending
- Tænk over anretningen af smørrebrød, sprøde ting skal forblive sprødt!
Smørrebrødens historie
I vikingetiden findes det første bevis på brødet - rugbrødet vel at mærke, samt smør.
I middelalderen spiste man brød til mellemmåltid - det vi idag kalder frokost.
Efter middelalderen dukkede ordet frokost op i den tyske ordbog (år 1594). Det betød dog ikke frokost som vi kender det idag men morgenmad som normalt bestod af en skål grød.
Landboreformen i år 1700 gjorde at folk ikke kom hjem midt på dagen længere det vil sige de skulle have mad med på arbejdet heraf madpakken.
Men det var først i Industrialiseringen (år 1870-1920) at ordet madpakker blev brugt.
Smørrebrød blev mere og mere betydningsfuldt fra 1920 til 1950.
En af de nye tendenser er smushi - mini smørrebrød. Udover smushi har den nordiske tendens også påvirket smørrebrøds branchen som genopfindelser af det traditionelle smørrebrød.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar